12 Nisan 2015 Pazar

2014 - 2015 MEDENİ HUKUKA GİRİŞ (1. Sınıf - Güz Dönemi - Final)

Olay: Bir süredir Opel marka az kullanılmış bir ikinci el otomobil satın almak isteyen Bay (A), otomobil galerisi sahibi (S) ile temasa geçer. (A)’nın otomobilden anlamadığını fark eden (S), (A)’ya galerisinde uygun bir araç olduğunu, gelip görmesi gerektiğini bildirmiş ve galerisinde bulunan 120.000 kilometredeki Ope marka aracın kilometre sayacını 20.000 kilometre olacak şekilde değiştirmiştir. Otomobilin 20.000 kilometrede olduğunu düşünen (A), söz konusu otomobili 30.000-TL bedel karşılı satın almak konusunda ikna olur ve taraflar satım sözleşmesini resmi şekle uygun olarak yaparlar. Bir süre sonra otomobili servise götüren (A) otomobilin kilometre sayacının değiştirildiğini, otomobilin gerçekte 120.000 kilometrede olduğunu öğrenmiştir. Bu arada (A)’nın 16 yaşındaki oğlu (Ü), (G)’ye ait deniz araçları mağazasında gördüğü deniz bisikletini beğenmiş ve bisikleti (G)’den satın almıştır. Deniz bisikleti (Ü)’ye teslim edildikten sonra, (Ü) arkadaşları ile denize açılmış ve bu sırada (H)’ye ait tekneye çarparak teknede 1000-TL’lik zararın oluşmasına yol açmıştır

Bu olaylar sırasında (A) deri evrak çantasını gittiği oto serviste unutmuştur. Çantayı bulan servis çalışanı (B) çantayı ikinci el eşya pazarında iyiniyetli (D)’ye 200-TL bedel karşılığı satar ve teslim eder. Çantayı kaybetmesinden 4 yıl geçtikten sonra (A) çantasının (D)’nin elinde olduğunu öğrenmiştir. Bir süre sonra (A) yaşadığı sıkıntılardan uzaklaşmak amacıyla 01.05.2013 tarihinde Uzakdoğu seyahatine çıkar ve Tayland’da bir sahil kasabasına yerleşir. 15.05.2013 tarihinde, (A)’nın tatil yaptığı sahil kasabasının açıklarında bir Tsunami felaketi gerçekleşmiştir. Bu felaket sonrası kasabanın tamamı sular altında kalmışve pek çok kişi gibi (A)’dan da bu tarihten sonra bir daha haber alınamamıştır. Yapılan tüm aramalara rağmen (A)’nın bulunamaması üzerine (A)’nın eşi Bayan (N), Bay (F) ile tanışır ve taraflar evlenmeye karar verirler. Bu sırada (N)’nin yakın dostu (T) işyerinde diğer çalışanlarla yaptığı sohbetler sırasında “(N)’nin henüz (A) Uzakdoğu seyahatine çıkmadan önce (F) ile bir ilişki yaşamaya başladığını bu nedenle (N)’nin iffetsiz olduğunu” söylemektedir. Bu duruma çok üzülen ve depresyona giren (N), (T) aleyhine tazminat davası açmaya karar verir.


Sorular:


1-) Olayda (A) ile (S) arasındaki satım sözleşmesi geçerli olarak kurulmuş mudur? Sözleşmenin geçerli olarak kurulduğunu düşünüyorsanız, gerekçelendiriniz. Sözleşmenin geçerli olarak kurulmadığını düşünüyorsanız, geçersizlik sebebini ve türünü belirterek bu sözleşmenin sonradan geçerli hale gelmesinin mümkün olup olmadığını belirtiniz.

2-) (Ü)’nün ehliyet yönünden hukuki durumunu dikkate almak suretiyle, (H)’nin uğradığı zarardan sorumlu tutulmasının mümkün olup olmadığını belirtiniz. (Ü), uyuşturucu madde etkisi  ile ayırt etme gücünü geçici olarak kaybettiği sırada (H)’ye ait tekneye çarpmış olsa idi, bu soruya vereceğiniz yanıt değişir miydi? Çeşitli ihtimallere göre değerlendiriniz.

3-) Olayda (A), (D)’den çantanın iadesini talep edebilir mi? Bu talebe karşı (D)’nin ileri sürebileceği herhangi bir savunma olanağı mevcut mudur? Çeşitli olasılıklara göre değerlendiriniz. (A)’nın çantasının içinde 2000-TL’lik bir hamiline yazılı senet bulunduğunu ve (D)’nin bu senet ile (C)’ye olan borcunu ödemek için söz konusu senedi (C)’ye devir ve teslim ettiğini varsayınız. Bu olasılıkta (A), senedin iadesini (C)’den talep edebilir mi? Açıklayınız.

4-) 15.10.2014 tarihi itibariyle (F) ile evlenmek isteyen (N)’ye nasıl bir hukuki yol izlemesini tavsiye edersiniz? (N) ile (A) arasındaki evlilik ilişkisinin sona ermiş olup olmadığını dikkate alarak yanıtlayınız.

5-) (N) tarafından (T)’ye karşı açılmak istenen davayı nitelendirmek suretiyle açılacak bu davada hakimin tazminata hükmetmesinin koşullarının mevcut olup olmadığını tartışınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder