12 Nisan 2015 Pazar

2014 - 2015 MEDENİ HUKUKA GİRİŞ (1. Sınıf - Güz Dönemi - Vize)

Olay 1: (A) ve (B) Kadıköy’de bitişik parsellerde bulunan taşınmazların malikidirler. (A), (B) adıana olacak şekilde, boş arsa halindeki kendi taşınmazı üzerinde (B)’nin denize bakan taşınmazının manzarasına engel olacak bir inşaatın yapılmaması konulu bir ayni hak tesis etmiştir. Bir süre sonra (B), taşınmazını (C)’ye satar ve tapuda (C) adına tescil gerçekleştirir. Bu süreçte (A), kendi arsası üzerinde bir apartman inşa ettirmeye karar vermiştir.(A)’nın kendi taşınmazı üzerinde inşaat yapmaya başlaması üzerine (C), yapılan inşaatın, taşınmazının manzarasını önlememesi hususunda (A)’dan talepte bulunur. Bunun üzerine (A), bu hususta (B) lehine tanınmış bir hak bulunduğunu, (C)’nin bu hakka dayanarak talepte bulunmayacağını ileri sürmüştür.

Soru 1: (A)’nın (B) lehine tesis ettiği hakkı nitelendirmek suretiyle, (A) ile (C) arasındaki ihtilafın nasıl çözümlenmesi gerektiğini açıklayınız.


Olay 2: (A) maliki olduğu taşınmazı (B)’ye satar ve taşınmaz (B) adına tescil edilir. Yeni malik (B) de söz konusu taşınmaz üzerinde, (A) lehine geri alım hakkı tesis eder. Bir süre sonra (B) ile (C) söz konusu taşınmaz üzerinde (C) lehine oturma hakkı tanınması hususunda anlaşırlar. (C) lehine oturma hakkının kurulmasından sonra (A) geri alım hakkını kullanır. Bu arada (C)’nin oturma hakkına dayanarak taşınmaza yerleştiğini öğrenen (A), (C)’ye taşınmazı terk etmesi gerektiğini bildirir.

Soru 2: Olayda (A) ve (C) lehine tanınan hakları nitelendiriniz. (A)’nın, sahibi olduğu hakkı (C)’ye karşı ileri sürmesi mümkün müdür? Mümkün olduğunu düşünüyorsanız açıklayınız. Mümkün olmadığını düşünüyorsanız bu hakkın (C)’ye karşı ileri sürülebilir olmasını sağlamak adına tarafların başvurabilecekleri hukuki bir yolun mevcut olup olmadığını belirtiniz.


Olay 3: (B)’ye olan 100.000- TL’lik borcu için teminat vermek isteyen (A), sahibi olduğu taşınmaz üzerinde (B) lehine bir ayni hak tesis eder. Bu ayni hakkın kurulması sırasında taraflar ayrıca, borcun ödenmemesi olasılığında taşınmazın mülkiyetinin (B)’ye geçeceği konusunda da anlaşmışlardır. Daha sonra taşınmaz üzerinde (C) lehine bir üst hakkı tesis edilir.

Soru 3: olaydaki hukuki ilişkide (B) ve (C)’ye tanınan hakları nitelendiriniz. (A)’nın borcunu ödememesi durumunda, (B)’nin taşınmazın mülkiyetinin kendisine devrini talep edip edemeyeceğini açıklayınız.


Soru 4: Örtülü boşluk kavramı hakkında bilgi veriniz.


Yar. Doç. Dr. Kazım Ali SONAT 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder