12 Nisan 2015 Pazar

2013 - 2014 TÜRK ANAYASA HUKUKU (1. Sınıf - Bahar Dönemi - Vize)

1. 3 Kasım 1839’da padişah Abdülmecit tarafından ısdar edilen “Tanzimat Fermanı” temel haklar ve özgürlükler açısından birçok eksiklikler taşısa da özünde bir haklar fermanıdır.
-Irz ve namus dokunulmazlığı –Mülkiyet hakkı –Mali güce göre vergi ilkesi –Eşitlik ilkesi –Kanunun üstünlüğü ilkesi, fermanın düzenlediği haklardan birkaçıdır. Fermanın düzenlediği diğer temel hak ve özgürlükleri sayınız.

 2. 1876 tarihli Kanun-u Esasi’de 1909 yılında bir çok değişiklikler yapılmıştır. Bunlardan Yasamaya ilişkin olanları yazınız .

3. 1982 Anayasa’sı siyasal hayatta çıkan tıkanıklıkları gidermek için 1961 Anyasasına göre farklı düzenlemeler getirmiştir. Bunlardan;
-Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanı seçimi ile toplantı yeter sayısı ve siyasi parti gruplarına ilişkin olanları açıklayın.

4. 1982 Anayasasının 2.Maddesine göre “Türkiye Cumhuriyeti toplumun huzuru milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde insan haklarına saygılı Atatürk milliyetçiliğine bağlı başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan demokratik laik ve sosyal bir hukuk Devletidir.
       Maddede zikredilen “hukuk devleti” kavramını tanımlayarak “polis devleti” nden farkını açıklayınız.
 
5. Hukuk devletinin özel gereklerinden “Hukuki Güvenlik İlkesi ve Geçmişe Etki Yasağı” İdare Hukukunda idari işlemlerin geriye yürümezliği ilkesini doğurmuştur. Ancak “geriye yürümezlik” ilkesi mutlak olmayıp istisnaları vardır. İlkenin iki istisnasını anlatınız.
 
6. 1982 Anayasası 13.Maddeye göre “temel hak ve özgürlükler özlerine dokunulmaksızın sınırlanabilir” Kemal Gözler’e göre “hakkın özü” kavramı temel hak ve özgürlüklerin sınırlandırılmasında kullanılabilecek işlevsel bir kavram değildir
       Gerek doktrin gerekse Anayasa Mahkemesi bu kavramı nasıl tanımlamıştır?
   

2 yorum: